Russische gevechtsvliegtuigen doen urenlang schijnaanvallen op Nederlands marineschip

Het Nederlandse marineschip de Zr. Ms. Evertsen bevindt zich ten zuidoosten van de Krim in de Zwarte Zee en vaart mee in een Brits konvooi en dat was duidelijk eventjes geen pleziertochtje. Russische gevechtsvliegtuigen hebben namelijk voor een onveilige situatie gezorgd zegt het Ministerie van Defensie. Er was sprake van schijnaanvallen door bewapende straaljagers. Deze volgen gevaarlijk laag en dichtbij over en voerden schijnaanvallen uit.

De gevechtstoestellen waren bewapend met bommen en zogenaamde air to surface-raketten, bedoeld om vanuit de lucht op een doelwit af te vuren. Na urenlange intimidatiepraktijken vonden er ook verstoringen plaats van elektronische apparatuur van de Evertsen. Volgens de commandant van de Evertsen was het Nederlandse schip in internationale wateren. “Er was geen enkele aanleiding tot deze agressieve acties. Desondanks bleven de schijnaanvallen nog enkele uren doorgaan. De Britse HMS Duncan is ook ooit zo geïntimideerd door de Russen en in deze video kreeg je een beeld hoe de sfeer aan boord is tijdens deze schijnaanvallen.