Jongetjes hebben wat op het internet gezien

Deze jonge kerels zagen iets op het internet en besloten het te proberen. Ze pakten dus wat water + zeepsop + een paar dikke 9 volts batterijen en pleurden dit in hun bad.

Wat je ziet gebeuren is dat er vanuit de plus- en minpool van de batterijen bubbeltjes ontstaan. Dat is dus de essentie van elektrolyse: productie van zuurstof en waterstofgas d.m.v. spanningspotentiaal. Het zeepsop ‘vangt’ die gasbelletjes. En als je dáár dan een vlammetje bijhoudt, zoals deze eencelligen juist deden, dan krijg je een zeer stevige steekvlam als gevolg van de aanwezigheid van een zeer licht ontbrandbaar gas (waterstof), een zeer brandbevorderend gas (zuurstof) en een ontstekingsbron (aanstekervlammetje).

Dat ging allemaal net iets harder dan ze verwacht hadden en deze badasses hadden er geen rekening mee gehouden dat het wel eens uit de hand zou kunnen lopen. Natuurlijk schreeuw je dan naar mammie! En inderdaad: do not try this at home.