Een man brak de muur van zijn kelder uit. Wat hij daarachter aantrof, was onverklaarbaar.

Veel mensen bewaren in hun kelder flessen wijn en andere spullen die ze niet nodig hebben en met de tijd vergeten. Maar in Turkije ontdekte een man toevallig een hele verborgen stad in zijn kelder. De ontdekking werd gedaan in 1963 in Derinkuyu in de provincie Nevsehir. De woning moest verbouwd worden en daarom begon een van de werklieden een muur in de kelder uit te breken. Achter deze muur ontdekten ze een “kamer” waarvan niemand voordien het bestaan afwist. Toen ze binnengingen, ontdekten ze niet alleen meer kamers, maar een hele stad.

Via dit huis werd de ondergrondse stad van Derinkuyu ontdekt. Sindsdien werden er acht verdiepingen aan gangen en kamers blootgelegd. Bovenaan trof men voornamelijk slaapkamers en woonkamers aan. Maar zoals in alle steden vond men ook wijnfabriekjes, een klooster en een kerk.

Blijkbaar leefden er ook huisdieren in de ondergrondse stad. Opdat de mensen en de huisdieren voldoende zuurstof zouden hebben, werd er een ingenieus ventilatiesysteem geïnstalleerd. De archeologen denken dat hier tot 20.000 mensen moeten gewoond hebben. Ongeveer een vierde van de stad werd ondertussen blootgelegd.

In deze regio bevinden zich ongeveer 37 ondergrondse steden. Derinkuyu is echter de enige stad die verbonden was met een andere ondergrondse stad door middel van een tunnel van wel 8 kilometer lang. Deze twee ondergrondse steden werden inmiddels opgenomen op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO.

Een van de theorieën voor de bestaansreden van deze steden is dat ze een toevluchtsoord vormden voor de christenen die vervolgd werden. De steden waren immers afgesloten met zware rotsblokken om indringers op afstand te houden.

Andere archeologen denken dan weer dat de steden veel ouder zijn en ruim 4.000 jaar geleden gebouwd werden.

Vandaag is de ondergrondse stad een heel populaire attractie bij toeristen.
Wellicht zullen we de precieze functie van deze ondergrondse steden nooit kunnen achterhalen.